Lotten Andersson-Holmi ja Ari Holmi, PorvooMaalaistalon moderni keittiö
Viiden kilometrin päässä Porvoon keskustasta sijaitsee 1800-luvulla rakennettu maatila ja sen viihtyisä pihapiiri. Täällä maaseudun rauhassa asuvat Lotten Andersson-Holmi ja Ari Holmi. Keittiöremontissa talon maalaishenkinen keittiö uudistui Noblessan modernilla betonikuosin kaapistolla talon alkuperäistä tunnelmaa kunnioittaen.
Vanhan talon kunnostus on löytöretkeilyä parhaimmillaan. Minkä tahansa uusitun pinnan alta voi löytyä aiempia aarteita ja ajan patinaa. Sen huomasi myös Lotten Andersson-Holmi, kun hän ryhtyi miehensä Arin kanssa kunnostamaan yli 200-vuotiasta hirsitaloa. Edessä oli paljon luovia ratkaisuja, kuten kolhiintuneiden hirsien värjäystä murukahvilla sekä navetasta löytyneen astiakaapin kunnostusta ruokailutilan keskipisteeksi.
Kiinteistönvälittäjänä työskentelevä Lotten näkee työssään monenlaisia koteja ja keittiöitä. Vuosien varrella omaan toiveiden laariin olikin kertynyt keittiöremonttia varten monta hyvää ideaa, joita Noblessa Porvoon kauppias Mona Lönnroth lähti innolla toteuttamaan. Keittiön suunnittelu eteni hyvällä yhteistyöllä:
– Tunnen Monan entuudestaan ja tiedän, että hän on todella hyvä suunnittelija. Sitäkin tärkeämpää oli hänen kykynsä mukauttaa suunnitelmia asiakkaan toiveiden mukaan. Keittiötä suunnitellessa tunsin, että omat ideani huomioitiin ja lopputuloksessa näkyy sekä ammattilaisen kädenjälki että oma visioni.
Hirsitalon tunnelmaan ihastunut pariskunta on asunut kodissaan jo 15 vuoden ajan ja remontoinut vähitellen paikkoja päärakennuksessa ja piharakennuksissa. Yksi perheen lapsista asuu vielä omassa rauhassaan pihan remontoidussa piharakennuksessa, jossa on oma wc ja keittiö.
Päärakennuksen keittiöremontissa uudeksi kaapistoksi valittiin Noblessan Scala-malliston kaapisto terra-harmaalla betonikuosilla. Eläväpintainen betonikuosi sopii yhteen vanhojen hirsiseinien kuvioinnin kanssa ja tuo perinteiseen miljööseen teollisen vivahteen. Näyttävää kaapistoa korostettiin Noblessan valaistusratkaisuilla, kuten yläkaappien päälle asennetuilla valoilla, jotka valaisevat keittiön katonrajan tyylikkäästi. Integroituja valoja sijoitettiin myös seinäkaappien pohjiin ja vetolaatikoiden sisälle.
– Keittiöön saatiin kaunista lisävaloa erilaisilla kalustevaloilla. Koska kaapistot, työtasot ja seinät ovat melko tummia, satsasimme monipuolisiin ja tunnelmaa luoviin valaistusratkaisuihin. On hienoa, kun valaistuksen kirkkautta ja sävyä pystyy itse säätämään.
Perinteet säilyivät uudessa keittiössä
Uudet ja vanhat laitteet ovat keittiössä sulassa sovussa. Kaapistoon integroitu astianpesukone ei näy ulospäin, mutta musta jääkaappi ja pakastin sekä mikro ja kahvikone kertovat moderneista mukavuuksista. Varsinaiset katseenvangitsijat ovat kuitenkin vanha puuhella ja kaasuliesi, jotka tuovat keittiöön kodikkuutta.
– Huomasimme aiemmassa keittiössä, että emme oikeastaan tarvitse sähköliettä mihinkään. Olen tottunut laittamaan ruokaa kaasulla ja puuhellalla, joten ne säilytettiin myös uudessa keittiössä. Kaapistoa matalamman puuhellan korottamisessa oli kyllä oma hommansa!
Keittiön toiminnallisuuteen kiinnitettiin huomiota tuomalla sinne lisää laskutilaa ja kaappeja. Ylä- ja alakaappien väliin jäävään tilaan sijoitettiin tummennettu lasi, jonka läpi vanhat hirret kuultavat kauniisti silloin kun valot ovat päällä. Keittiöstä avautuvaa maalaismaisemaa voi ihailla ikkunan eteen sijoitetulta senkiltä, joka jatkuu alakaappirivistöstä ja toimii myös penkkitasona tai laskutilana.
– Vanhassa keittiössämme ei ollut varsinaisesti mitään vikaa, mutta se oli tylsä ja epäkäytännöllinen. Tuntui, että keittiötä ei ollut suunniteltu kunnolla. Kaapit oli vain lätkäisty paikoilleen. Uuteen keittiöön halusimme täysin erilaisen tunnelman, ja se toteutui. Pidän todella paljon tästä betonikuosista, joka häivyttää sormenjäljet ja näyttää tyylikkäältä.
Uudessa keittiössä on helppo kokkailla, kun kaikki on käden ulottuvilla. Kaasulieden yhteyteen tehtiin pieni vetolaatikko useimmin käytössä oleville keittiötarvikkeille. Ahkeran ruoanlaittajan keittiössä erilaiset reseptit pääsevät nopeasti testaukseen:
– Olen maalaistalon tyttö ja muistan jo lapsuudestani sen, että aina oltiin syömässä. Perheeni on ruotsinkielinen, joten myös mieheni oppi nopeasti äidiltäni sen kaikkein tärkeimmän ruotsinkielisen lauseen: Nu ska vi äta!
Kuvagalleria
Haluaisitko sinäkin tällaisen keittiön kotiisi?
Tätä keittiötä oli suunnittelemassa Noblessa-keittiöt Porvoo. Ota yhteyttä myymälään ja varaa aika ilmaiseen suunnittelupalveluun. Pian sinunkin unelmakeittiösi voi olla totta!