Matka katalonialaiseen keittiöön

Vietimme viisi päivää keväisessä Barcelonassa. Siinä ajassa ehti hyvin nähdä kaupungin monet eri kasvot: upeat hiekkarannat, hämyisen vanhan kaupungin El Goticin ja Antoni Gaudin suunnittelemat surrealistiset rakennukset. Kaupungista löytyi myös ravintoloita joka makuun.
Ensimmäisenä päivänä vierailimme ravintola Fismulerissa. Sen ovat perustaneet kolme El Bullin entistä kokkia. El Bulli on aikoinaan valittu useamman kerran maailman parhaaksi ravintolaksi ja se tunnettiin erityisesti molekyyligastronomiastaan. Ravintola sulki ovensa lopullisesti vuonna 2011.

Fismulerissa hyödynnetään paikallisia raaka-aineita kansainvälisillä mauilla höystettynä. Erityisesti alkuruoat tekivät vaikutuksen. Suosikkiannokseni olivat burrataa pikkelöidyillä mansikoilla ja sillillä, kumkvatti thai-curryporkkanoilla ja greipillä sekä kalmaria punajuurella ja piimäkastikkeella. Jälkiruoka ansaitsee erityismaininnan. Uunissa paistettua Baskimaan juustokakkua kolmesta eri juustosta valmistettuna, erikoisimpana raaka-aineena sinihomejuusto. Koostumus oli ihanan valuva ja maku ei ollut lainkaan makea. Karamellisoitunut pinta kruunasi kokonaisuuden.

Pääsimme maistamaan kerralla tärkeimmät paikalliset annokset vanhankaupungin tapas-kierroksella, jossa vierailimme illan aikana useammassa eri ravintolassa. Oma suosikkini olivat rapeat kroketit juustoisella täytteellä, vaihtoehtoisesti serranokinkulla tai sienillä maustettuna. Maistoimme myös ehkä kuuluisimpia tapaksia, patatas bravas, eli rapeiksi paistettuja perunakuutioita mausteisella tomaattikastikkeella ja aiolilla. Perunasta valmistetaan myös toinen tunnettu espanjalainen annos, perunamunakas eli perunatortilla. Hyvän juoman kera maistuivat myös friteeratut rapeat anjovikset sekä pimientos de padron, grillatut pikkupaprikat.

Espanjassa ollessamme söimme tietysti myös paellaa. Valitsimme mustekalan musteella värjätyn version, joka sisälsi kalmaria, simpukoita ja rapuja. Sen jälkiruoaksi tietysti crema catalanaa, joka on katalonialainen versio paahtovanukkaasta.
Barcelona yllätti meidät positiivisesti, kaupungissa riitti monenlaista katsottavaa, sää oli erinomainen ja ruoka vielä sitäkin parempaa!