Keittiö­mestarin blogi

Texmex-uunibataatit

Makeaksi paahdettujen uunibataattien kera maistuu texmex-maustettu mustapapu-maissitäyte. Kirpeyttä annokseen tuovat marinoitu punasipuli ja kirsikkatomaatit sekä limellä maustettu kaurafraiche. Täydellinen arkiruoka, jossa yhdistyvät täyteläiset ja raikkaat maut, vaivattomasti valmistettuna!

Ainekset

Määrä Aines
1,5 kg (6 kpl) pieniä bataatteja

Limefraiche

Määrä Aines
200 g kaurafraichea
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
½ limen mehu ja kuori raasteena

Marinoitua kirsikkatomaattia ja punasipulia

Määrä Aines
1 punasipuli
1 ½ limen mehua
250 g kirsikkatomaatteja
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 ruukku korianteria

Mustapapu-maissitäyte

Määrä Aines
230 g (380 g) mustapapuja säilykkeenä
140 g (165 g) maissia säilykkeenä
1 punainen chili
3 kpl valkosipulin kynsiä
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl juustokuminaa jauhettuna
1 tl korianterinsiementä jauhettuna
1 tl savupaprikaa
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Tarjoiluun

Määrä Aines
  limelohkoja

Valmistus

  1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Pese bataatit huolellisesti ja pistele niiden pintaan reikiä haarukalla. Laita bataatit uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsennä noin tunnin ajan, kunnes ne ovat täysin pehmeitä.
  2. Pese lime huolellisesti ja raasta puolet kuoren vihreästä osasta kaurafraichen joukkoon, purista joukkoon myös puolikkaan limen mehu ja mausta.
  3. Kuori ja viipaloi punasipuli ohuelti. Laita viipaleet kulhoon ja purista päälle 1 ½ limen mehut, anna marinoitua noin 10 minuutin ajan. Pilko kirsikkatomaatit neljään osaan, lisää marinoidun punasipulin joukkoon ja mausta. Hienonna joukkoon myös korianteri (voit säästää muutaman lehden annosten koristeluun).
  4. Huuhtele ja valuta mustapavut sekä maissit siivilässä. Hienonna chili ja valkosipuli, lisää paistinpannulle öljyä ja kuullota. Lisää joukkoon tomaattipyree. Lisää pannulle mustapavut sekä maissi, mausta ja kuumenna seos.
  5. Kun bataatit ovat täysin kypsyneet uunissa, viillä ne auki pienellä veitsellä ja lisää täytteet. Koristele korianterilla ja tarjoile limelohkojen kera.

Messutarjoilut

Toteutin Habitare-messujen Noblessan pisteelle cocktailpalatarjoilun. Reseptit kiinnostivat vieraita, joten avaan tässä tekstissä, miten annosten eri komponentit oli valmistettu.

Suolainen annos

Suolaisena annoksena oli merileväkaviaaria, pikkelöityä fenkolia, piparjuurikastiketta sekä krassiöljyä. Annos oli vegaaninen ja gluteeniton.

Merileväkaviaari on valmista merilevästä valmistettua, vegaanista ”kaviaaria”. Fenkolin viipaloin ohueksi mandoliinilla ja laitoin sen maustumaan pikkeliliemeen. Liemeen tulee 1 osa väkiviinaetikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä, mausteeksi tilliä ja mustapippureita. Liemi kiehautetaan, fenkoliviipaleet lisätään nesteeseen ja annetaan maustua vähintään yön yli.

Piparjuurikastikkeessa ajatuksenani oli tehdä piimäkastikkeen makuinen vegaaninen kastike, jossa on hento piparjuuren maku. Sekoitin soijajogurttia kaurafraichen joukkoon, maustoin vaalealla balsamicolla, sokerilla, suolalla, mustapippurilla, dijonilla sekä piparjuurella. Ohensin seoksen vedellä oikeaan koostumukseen. Kastikkeen toisena osana oli krassiöljy, joka sekoitetaan piparjuurikastikkeen joukkoon kevyesti niin, että öljy erottuu valkoisesta kastikkeesta vihreinä pisaroina. Krassiöljyn valmistin pihani pensaskrassin lehdistä. Ryöppäsin lehdet ja nostin jääveteen. Kuivasin rutikuivaksi pyyhkeen sisällä ja ajoin rypsiöljyn kanssa pitkään, niin että lehdet ovat täysin ajautuneet öljyyn. Tämän jälkeen öljy valutetaan harson läpi siivilässä sileäksi.

Makea cocktailpala

Makea cocktailpala sisälsi kanelikeksin, suolakaramellikreemin, karamelliomenan sekä tyrnijauheen. Annos oli gluteeniton.

Kanelikeksiin käytin durrajauhoseosta, joka on gluteenitonta ja muistuttaa maultaan hyvin paljon vehnää. Suolakaramellikreemiin keitin ensin kinuskin, jonka jäähdytin yön yli jääkaapissa, vatkasin vaahdoksi ja lisäsin ripauksen sormisuolaa. Karamelliomenaan tein karamellisokeriliemen karamellisoimalla ensin kattilan pohjalla sokeria niin kauan, kunnes väri on kauniin ruskea, jonka jälkeen lisäsin saman verran vettä. Omenat kuorin ja muotoilin palloraudalla. Vakumoin omenapallot sokeriliemen joukkoon maustumaan.

Annoksista tuli paljon kehuja ja erityisesti makea annos nosti hymyn monen messuvieraan huulille!

Omenastruudeli

Saksassa suosittu jälkiruoka, omenastruudeli, valmistuu kätevästi filotaikinaa hyödyntämällä. Rapean kuoren alta paljastuu täyteläinen, valkoviinissä keitetty omenatäyte kuivatulla aprikooseilla ja rapeilla pekaanipähkinän paloilla. Tarjoile struudeli kinuski- tai vaniljakastikkeen kera!

Ainekset

Määrä Aines
250 g filotaikinaa
700 g omenaa
50 g voita
1 vaniljatanko
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ dl valkoviiniä
1 dl fariinisokeria
¼ tl suolaa
2 dl pekaanipähkinää rouhittuna
1 dl kuivattua aprikoosia
100 g voita

Tarjoiluun tomusokeria

Valmistus

  1. Sulata filotaikina jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä parin tunnin ajan.
  2. Kuori ja pilko omenat pieniksi kuutioiksi. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet.
  3. Laita laakeaan kattilaan 50 g voita, omenakuutiot, vaniljansiemenet, kaneli sekä kardemumma ja paista muutaman minuutin ajan. Lisää valkoviini, fariinisokeri ja suola. Anna seoksen keittyä noin viiden minuutin ajan, kunnes neste on suurimmalta osin haihtunut.
  4. Rouhi pekaanipähkinät ja pilko kuivatut aprikoosit pieniksi paloiksi. Sekoita omenaseoksen joukkoon.
  5. Sulata 100 g voita. Aseta ensimmäinen filotaikinalevy leivinpaperin päälle ja voitele levyn pinta voilla. Lisää taikinalevyn päälle toinen kerros ja toista voitelu joka kerroksella (n. 7 kerrosta). Kaada omenatäyte filotaikinoiden päälle ja kääri rullalle. Painele rullan päät kiinni ja voitele lopuksi pinta.
  6. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuutin ajan, kunnes struudeli on kauniin ruskea ja pinta rapea.
  7. Ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile!

Kaikki kirjoitukset