Keittiömestarin blogi: Yrttien säilöntä
Kesän yrtit kannattaa nyt säilöä talteen! Mutta mitkä ovat parhaat tavat säilöntään?
Itse suosin paljon kuivaamista, sillä kuivien tuotteiden säilyttämiseen ei tarvitse käyttää energiaa. Pakkaseen säilötyt tuotteet katoavat helposti pakastimen uumeniin, kuivattuja raaka-aineita taas voi säilyttää paremmin esillä, jolloin ne tulevat varmemmin käyttöön.
Kukille ja yrteille riittää oikein hyvin huoneenlämmössä kuivaaminen. Yrtit laitan kuivumaan varsien kanssa, sillä lehdet irtoavat helpoiten kuivista varsista. Tärkeää on asetella ne ilmavasti joko leivinpaperin päälle, tai nipussa roikkumaan katonrajaan. Kuivatan itse timjamin, sitruunatimjamin, rosmariinin, mäkimeiramin sekä mintun. Pehmeämmät yrtit voi olla parempi säilöä esimerkiksi öljyyn sekoittamalla ja pakastaa jääpalamuoteissa.
Syötävistä kukista irrotan terälehdet jo valmiiksi ennen kuivatusta. Kuivatuista kukista teen kukkaströsselin, jota voin hyödyntää esimerkiksi cocktailpalojen koristeena. Kukkaströsselissäni on itse kasvattamaani ruiskaunokkia, orvokkia sekä krassia.
Myös erilaiset etikat ja siirapit ovat oiva tapa säilöä yrttejä ja kukkia. Valmistin alkukesästä pihan juhannusruususta ja syreenistä siirappia sekä etikkaa. Tänä kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa myös suolaan säilömistä: pilkoin talvivalkosipulin varsia pieniksi ja sekoitin vain joukkoon suolaa. Sekoitus on pysynyt jääkaapissa hyvin tuoreenkaltaisena, ja uskoisin tämän säilöntätavan olevan hyvä myös monille erilaisille yrteille.
Kukista ja yrteistä voi valmistaa myös maukasta makusuolaa tai -sokeria. Silppua makuainetta monitoimikoneella suolan tai sokerin joukkoon ja kuivata seos huoneenlämmössä. Itse tehdyt suolat, sokerit, etikat ja siirapit ovat myös ihania viemisiä ystävän luona vieraillessa!