Keittiömestarin blogi: Vuoden 2025 ruoka- ja juomatrendit

Kotona ja ravintoloissa ruokatrendeissä näkyvät selkeästi megatrendit, kuten kestävä kehitys ja terveellisyys.

Haastattelin yksityiskokkeja Sami Hakamäkeä ja Emmi Latvannetta sekä sommelier Christina Suomista. He tarjoavat nykyaikaista vaihtoehtoa ravintolaruoalle, nimittäin yksityiskokin valmistamaa ruokaa ja elämyksiä niin kotiin, mökille kuin vaikkapa metsäretkelle. Tässä heidän näkemyksiään tämän vuoden trendeistä:

Tänä päivänä ruokailulta haetaan yhdessä ajan viettämistä ja helposti lähestyttävää ruokaa, joka tuo hyvää mieltä. Ruokakulttuurit sekoittuvat ja rajat hämärtyvät. Maustamisessa mennään pikkuhiljaa vahvempaan suuntaan. Esimerkiksi Samin ja Emmin Pariisin-matkalta löytyneet erilaiset pippurit tuovat vanhoihin tuttuihin raaka-aineisiin uusia mielenkiintoisia makuja.

Samoin yrteillä maustamisessa tarjonta laajenee hienosti vuosi vuodelta. Tästä syystä he perustivatkin oman yrttitarhan, josta tulee hyödynnettyä tuoreita yrttejä läpi kesän. Mielenkiintoisia makuja löytyy mm. vietnamin korianterista, lakritsiyrtistä ja sitruunatimjamista.

Kotimaisista raaka-aineista ammattilaisia inspiroivat eniten eri sienilajikkeet, ja he odottavatkin jo kovasti kevään ensimmäisten sienten esiin putkahtamista. Syksyllä itse kerättyjä sienilajeja saattaa olla jopa 20 erilaista. Hyvänä esimerkkinä ovat rouskut, joita käytetään usein vain sienisalaattiin, mutta kun lajeja lähestyy yksi kerrallaan, löytyykin sieltä hurja kirjo erilaisia makuja ja koostumuksia.

Juomapuolella korostuu terveellisyys ja hyvinvointi. Lisäaineisiin ja prosessointiin kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota. Varsinaisen raaka-aineen lisäksi esimerkiksi makuvesiin lisätään mukaan muita terveysominaisuuksia.

Alkoholittomien ja matala-alkoholillisten tuotteiden suosio kasvaa erityisesti nuorten keskuudessa. Juomia ei nautita humalahakuisesti, vaan tuotteen laatu korostuu, ja tunteisiin vetoavat tarinat kiinnostavat. Lähellä tuotettuihin viineihin tutustutaan mielenkiinnolla. Fine dining -ravintoloissa menun kanssa nautittavien perinteisten viinipakettien rinnalle ovat tulleet myös alkoholittomat mehupaketit. Haastavina aikoina suosiossa ovat tuttujen lohturuokien lisäksi myös klassikkojuomat.

Kaikki kirjoitukset