Keittiömestarin blogi: Vaniljakurpitsarisotto
27.10.2019
4
Reseptit
Hyvää lihatonta lokakuuta! Tässä vegeresepti, joka maistuu varmasti myös sekaaneille eli sekasyöjille. Vegaaniversion saat vaihtamalla kerman ja juuston vegaaniseen tuotteeseen.
Myskikurpitsa saattaa edelleen olla suomalaisille hieman vieras raaka-aine, mutta sen käyttöä kannattaa opetella erityisesti nyt sen sesonkiaikaan, kun hinta on edullinen. Myskikurpitsan maku sopii moneen, eikä sen kokkaamisessa tarvita mitään vippaskonsteja. Omasta mielestäni suola ja pippuri riittävät erittäin hyvin maustamiseen. Myös kurpitsan siemenet kannattaa hyödyntää!
Ainekset
4 dl | risottoriisiä |
1 | sipuli |
2 kpl | valkosipulinkynsi |
oliiviöljyä | |
1 dl | valkoviiniä |
7 dl | kasvislientä |
1 | myskikurpitsa |
2 dl | kerma |
1 dl | parmesaaniraastetta |
1 | vaniljatangon siemenet |
suolaa ja mustapippuria |
Valmistus
- Aloita kuorimalla ja pilkkomalla kurpitsa, säästä siemenet.
- Paahda osa kurpitsasta 200-asteisessa uunissa oliiviöljyn kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Keitä loput kurpitsasta suolalla maustetussa vedessä. Kun kurpitsapalat ovat pehmeitä, kaada keitinliemi pois ja soseuta palat kerman kanssa pyreeksi blenderissä.
- Keitä kurpitsansiemeniä suolalla maustetussa vedessä noin viisi minuuttia. Valuta, siirrä uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla, ripottele päälle oliiviöljyä ja paahda 200-asteisessa uunissa rapeaksi ja kauniin ruskeaksi.
- Aloita risoton valmistus kuullottamalla hienonnetut sipulit oliiviöljyssä.
- Kuullota sen jälkeen risottoriisit.
- Kaada valkoviini kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää lämmintä kasvislientä sen verran, että riisit peittyvät, ja anna imeytyä. Lisäile nestettä aina hieman kerrallaan ja kypsennä pienellä lämmöllä, kunnes riisi on al dente.
- Lisää lopuksi vaniljan siemenet vaniljatangon sisältä, kurpitsapyree sekä parmesaaniraaste ja sekoita niin kauan, että riisin tärkkelys lähtee liikkeelle ja risoton koostumus on sopivan paksua.