Keittiömestarin blogi: Suomalaiset perinneruoat

Suomalainen ruokakulttuuri on rikas ja monipuolinen. Se heijastaa maamme historiaa, luonnonantimia ja eri alueiden perinteitä. Perinneruoat perustuvat yksinkertaisiin, mutta ravitseviin raaka-aineisiin, jotka ovat olleet käytettävissä vuosisatojen ajan.

Itäisen ja läntisen Suomen erot ovat aikoinaan olleet merkittäviä, mutta aikojen saatossa ruokakulttuurimme on yhtenäistynyt. Silti edelleen maakunnistamme löytyy ruokaperinteitä, joista osa on jäänyt valtakunnallisesti vähemmälle huomiolle. Tässä muutamia mielenkiintoisia maakunnallisia erikoisuuksia:

Kainuun rönttönen – Makea ruispiiras, jossa on peruna- ja puolukkatäyte. Ruiskuoren sisään rypytetään imelletystä perunasta, puolukasta ja ruisjauhoista valmistettu täyte, jonka jälkeen pyöreät piiraat paistetaan uunissa ja viimeistellään voisulalla.

Pohjanmaalainen klimppisoppa – Pitopöytien herkku. Pitkään haudutettua maukasta lihalientä, jonne lisätään kypsymään rusinalla täytettyjä taikinapalloja, eli klimppejä.

Savolainen rättänä eli mustikkakukko – Kalakukon synnyinseudulta tuleva makea leivonnainen, jossa mustikkatäyte on leivottu kauttaaltaan ruiskuoren sisään. Nautitaan kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.

Raumalainen perinneruoka lapskoussi – Merimiesten mukanaan tuoma lihapata, jossa juurekset on soseutettu ja sekoitettu pitkään haudutetun, revityn lihan kanssa. Tarjoillaan voisulan, etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kera. Lapskoussin saksalainen versio kulkee nimellä labskaus ja norjassa nimellä lapskaus. Kokeile valmistaa lapskoussia reseptillämme!

Jos matkasi kulkee Raumalle, kannattaa kaupungissa vieraillessa lapskoussin maistelun lisäksi käydä uudessa Noblessa-myymälässä, joka sijaitsee aivan idyllisen Vanhan Rauman kupeessa!

Kainuun rönttönen

Kaikki kirjoitukset