Keittiömestarin blogi: Suklainen joulu­halko lakka­täytteellä

Tässä jouluhalossa kohtaavat ranskalaisen joulun jälkiruokaperinteet ja kotimainen lakka! Pehmeä kaakaopohja kätkee sisäänsä lakka-rahkatäytteen ja suklainen kuorrute kruunaa kokonaisuuden. Helposti valmistuva jouluhalko on näyttävä lisä joulun kahvipöytään!

Pohja

Määrä Aines
3 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte

Määrä Aines
300 g lakkahilloa
250 g maitorahkaa
1 vaniljatangon siemenet
¼ dl tomusokeria
2 dl vispikermaa

Kuorrutus

Määrä Aines
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g tummaa suklaata
1 ½ dl tomusokeria
2 rkl lakkalikööriä

Koristeluun

  • rosmariinin oksia
  • tuoretta viikunaa
  • kultaisia suklaakoristeita
  • syötävää kimallejauhetta

Pohja

  1. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi joukkoon, kääntele seos tasaiseksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle.
  2. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa heti puhtaan leivinpaperin päälle ja vedä leivinpaperi pois.

Täyte

  1. Levitä puolet lakkahillosta jäähtyneen pohjan päälle.
  2. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet maitorahkan joukkoon. Sekoita joukkoon myös toinen puolikas lakkahillosta sekä tomusokeri. Vaahdota vispikerma ja kääntele rahkaseoksen joukkoon.
  3. Levitä täyte tasaisesti lakkahillon päälle ja kääri pidemmältä sivulta tiukalle rullalle, jättäen saumapuolen alaspäin. Kääri rulla leivinpaperiin ja laita jääkaappiin jähmettymään kuorrutteen valmistuksen ajaksi.

Kuorrute

  1. Sulata suklaa mikrossa 10–20 sekunnin pätkissä aina välissä sekoitellen.
  2. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon sula suklaa ja lopuksi lakkalikööri.

Koristelu

  1. Siisti reunat leikkaamalla päädyt pois.
  2. Leikkaa oksia varten halosta noin 1/4, jonka puolitat vielä viistoon leikkaamalla. Aseta oksat halon reunoille.
  3. Levitä kuorrute käyttäen veistä tai haarukkaa kaarnamaisen kuvion luomiseksi. Ripottele päälle halutessasi syötävää kimallejauhetta.
  4. Viimeistele jouluhalko rosmariinin oksilla, tuoreella viikunalla ja kultakoristeilla.

Kaikki kirjoitukset