Keittiömestarin blogi: Suklainen jouluhalko lakkatäytteellä
13.12.2024
12
Reseptit
Tässä jouluhalossa kohtaavat ranskalaisen joulun jälkiruokaperinteet ja kotimainen lakka! Pehmeä kaakaopohja kätkee sisäänsä lakka-rahkatäytteen ja suklainen kuorrute kruunaa kokonaisuuden. Helposti valmistuva jouluhalko on näyttävä lisä joulun kahvipöytään!
Pohja
Määrä | Aines |
---|---|
3 | kananmunaa |
1 ½ dl | sokeria |
1 dl | perunajauhoja |
½ dl | kaakaojauhetta |
1 tl | leivinjauhetta |
Täyte
Määrä | Aines |
---|---|
300 g | lakkahilloa |
250 g | maitorahkaa |
1 | vaniljatangon siemenet |
¼ dl | tomusokeria |
2 dl | vispikermaa |
Kuorrutus
Määrä | Aines |
---|---|
200 g | maustamatonta tuorejuustoa |
100 g | tummaa suklaata |
1 ½ dl | tomusokeria |
2 rkl | lakkalikööriä |
Koristeluun
- rosmariinin oksia
- tuoretta viikunaa
- kultaisia suklaakoristeita
- syötävää kimallejauhetta
Pohja
- Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi joukkoon, kääntele seos tasaiseksi. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle.
- Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa heti puhtaan leivinpaperin päälle ja vedä leivinpaperi pois.
Täyte
- Levitä puolet lakkahillosta jäähtyneen pohjan päälle.
- Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet maitorahkan joukkoon. Sekoita joukkoon myös toinen puolikas lakkahillosta sekä tomusokeri. Vaahdota vispikerma ja kääntele rahkaseoksen joukkoon.
- Levitä täyte tasaisesti lakkahillon päälle ja kääri pidemmältä sivulta tiukalle rullalle, jättäen saumapuolen alaspäin. Kääri rulla leivinpaperiin ja laita jääkaappiin jähmettymään kuorrutteen valmistuksen ajaksi.
Kuorrute
- Sulata suklaa mikrossa 10–20 sekunnin pätkissä aina välissä sekoitellen.
- Vatkaa tuorejuusto ja sokeri vaahdoksi, sekoita joukkoon sula suklaa ja lopuksi lakkalikööri.
Koristelu
- Siisti reunat leikkaamalla päädyt pois.
- Leikkaa oksia varten halosta noin 1/4, jonka puolitat vielä viistoon leikkaamalla. Aseta oksat halon reunoille.
- Levitä kuorrute käyttäen veistä tai haarukkaa kaarnamaisen kuvion luomiseksi. Ripottele päälle halutessasi syötävää kimallejauhetta.
- Viimeistele jouluhalko rosmariinin oksilla, tuoreella viikunalla ja kultakoristeilla.