Keittiömestarin blogi: Sous Viden ABC
Yhdistelmäuunit höyrytoiminnoilla ovat yleistyneet kotikeittiöissä mahdollistaen Sous Vide -kypsennyksen ilman sirkulaattorin (vesihauteen kuumennuslaitteen) hankintaa. Sous Vide ruuanlaittotapana on kuitenkin vielä melko vieras ammattikeittiöiden ulkopuolella. Se perustuu tasalämpöhaudekypsennykseen ja mahdollistaa täydellisen kypsyyden ilman ylikypsentämisen vaaraa.
Sous Vide -kypsennyksessä vakuumikoneella tyhjiöpakattu tuote kypsennetään vesihauteessa tai höyryuunissa Sous Vide -toiminnolla. Lämpötila säädetään oikeaan asteeseen, joka kypsentää tuotteen samaan lämpötilaan. Kypsennysmenetelmää voi käyttää niin lihalle, kalalle kuin kasviksillekin. Valmiiksi leikatut pihvit ja kasvikset kypsentyvät noin tunnissa, pitkään haudutettavat ruhon osat taas vaativat useamman tunnin kypsennyksen.
Vaiheet onnistuneeseen Sous Vide -kypsennykseen
- Vakumoi kypsennettävä tuote mausteiden kanssa vakuumipussiin. Varmista, että pakkaus on tiivis, ja että tuote kypsentyy tasaisesti. Älä asettele tuotteita päällekkäin, vaan pakkaa ne tasaiseksi levyksi.
- Aseta haluamasi lämpötila.
- Pidä tuote lämpöhauteessa tai höyryuunissa niin kauan kunnes se on kypsää tai tarpeeksi mureaa. Ylikypsentämisen vaaraa ei ole, sillä lämpötila ei nouse yli haluamasi asteen.
- Mikäli kokkaat esimerkiksi pihviä, ruskista kaunis pinta vasta Sous Vide -kypsennyksen jälkeen nopeasti kuumalla pannulla.
Sous Vide -kypsennyksellä pihvien valmistaminen illalliselle on paljon stressittömämpää kuin perinteisesti paistamalla, ja pussissa kypsentämisen myötä maut eivät karkaa pannulle!