Keittiömestarin blogi: Palsternakka­risottoa kampa­simpukoilla

Palsternakasta valmistuva silkkisen pehmeä pyre maustaa risottoa ja tekee siitä täyteläisen. Annoksen kruunaavat voissa paistetut, rapeat mutta sisältä pehmeät kampasimpukat, jotka saavat makua rakuunasta. Juhlava annos laadukkaita raaka-aineita hyödyntäen!

Palsternakkarisotto

300 g palsternakkaa
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
4 dl risottoriisiä
1 sipuli
2 kpl valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
1 l kasvislientä
1 dl parmesaaniraastetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Kampasimpukat

250 g kampasimpukoita
2 rkl voita
½ tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
½ dl tuoreen rakuunan lehtiä

Koristeluun

Parmesaaniraastetta ja rakuunanlehtiä

Risoton valmistus

  1. Kuori ja pilko palsternakka kuutioiksi ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Kun palsternakat ovat pehmeitä, kaada keitinliemi pois ja aja kerman kanssa hienoksi pyreeksi tehosekoittimessa. Mausta 1 tl suolalla.
  2. Kuumenna kasvisliemi erillisessä kattilassa. Hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet.
  3. Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Lisää kattilaan riisi ja kuullota läpikuultavaksi.
  4. Kaada valkoviini kattilaan ja anna porista pienellä lämmöllä, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää lämmintä kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja lisää vasta kun edellinen kauhallinen on imeytynyt. Valmiissa risotossa tulisi olla vain hieman purutuntumaa jäljellä.
  5. Lisää lopuksi palsternakkapyre sekä parmesaaniraaste ja mausta. Sekoita huolellisesti.

Kampasimpukoiden valmistus

  1. Tunnustele kampasimpukan reunaa ja huomaat siitä irtoavan pienen osan. Tämä kiinnike tulee poistaa ennen käyttöä. Joskus kiinnike on jo valmiiksi poistettu simpukoista.
  2. Kuivaa kampasimpukat huolellisesti ennen paistoa.
  3. Anna voin ruskistua kuumalla pannulla ja lisää vasta sitten kampasimpukat.
  4. Ripottele pannulle rakuunanlehdet ja mausta suolalla.

Kaikki kirjoitukset