Keittiömestarin blogi: Mätikranssi
19.12.2023
10
Reseptit
Kauniisti koristeltu mätikranssi on joulupöydän katseenvangitsija! Mädin kanssa perinteisesti tarjottavat lisukkeet sipuli ja smetana hyydytetään yhdessä vuokaan ja koristellaan vehreäksi kranssiksi.
Ainekset
150 g | kirjolohen mätiä |
1 | punasipuli |
1 | luomusitruuna |
1 ruukku | ruohosipulia |
2 dl | kuohukermaa |
240 g | smetanaa |
5 | liivatetta |
1 tl | suolaa |
½ tl | mustapippuria |
Lisäksi koristeluun vuonankaalia ja viinisuolaheinää.
Valmistus
- Valuta mäti huolellisesti siivilässä jääkaapissa.
- Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa raastimen hienolla terällä.
- Kuori punasipuli ja hienonna se pieneksi. Purista puolikkaan sitruunan mehu sipulisilpun päälle ja anna sipulin pehmetä noin 10 minuutin ajan sitruunan hapossa. Purista toinen puolikas sitruunasta kattilaan. Hienonna myös ruohosipuli.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi.
- Kun liivatteet ovat pehmenneet, kiehauta kattilassa oleva sitruunamehu ja sekoita liivatteet kuumaan nesteeseen.
- Kumoa 200 g smetanaa kulhoon (säästä 40 g kuorrutukseen) ja mausta se suolalla ja pippurilla. Vatkaa kevyesti sähkövatkaimella smetanan joukkoon sitruunamehu-liivateseos ohuena nauhana kaataen.
- Sekoita smetanan joukkoon 100 g mätiä (säästä loput 50 g koristeluun), sitruunankuoriraaste, punasipuli ja ruohosipuli.
- Lopuksi nostele täytteen joukkoon kermavaahto. Kaada massa kelmutettuun vuokaan, esim. kuivakakkuvuokaan, peitä pinta kelmulla ja hyydytä vähintään 4 tunnin ajan jääkaapissa.
- Kumoa kranssi tarjoiluvadille ja levitä pinnalle smetanaa, jotta saat kiinnitettyä koristelut. Kiinnitä joka puolelle kranssia vuonankaalia ja viinisuolaheinää sekä pieniä kekoja kirjolohen mätiä. Tarjoile ja nauti!