Keittiömestarin blogi: Jouluinen pataleipä
11.12.2021
8
Reseptit
Uunipadassa valmistetussa leivässä maistuu kaneli, viikuna ja saksanpähkinä, siinä on rapsakka kuori ja mehevä sisus! Leivän valmistelut hoituvat nopeasti, se vain tarvitsee reilusti aikaa levätä uunia varten. Pataleivän valmistukseen voi padan sijasta käyttää myös kattilaa, jossa ei ole muovisia osia.
4 dl | vehnäjauhoja |
1 ½ dl | ruisjauhoja |
1 dl | kaurahiutaleita |
2 rkl | pellavansiemenrouhetta |
1 ½ - 2 tl | suolaa |
1 ½ tl | kanelia |
4 dl | vettä |
herneen kokoinen pala tuorehiivaa | |
½ dl | saksanpähkinöitä |
1 dl | kuivattuja viikunoita |
rypsiöljyä voiteluun |
- Rouhi saksanpähkinät reilun kokoisiksi paloiksi ja pilko kuivatut viikunat.
- Lisää hiivan joukkoon kädenlämpöinen vesi. Kääntele kaikki ainekset keskenään sekaisin, mutta älä vaivaa taikinaa.
- Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön 12–24 tunnin ajaksi.
- Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja kääntele se palloksi. Älä tässäkään vaiheessa vaivaa taikinaa. Anna sen kohota liinan alla puolen tunnin ajan.
- Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Kun uuni on lämmennyt, voitele padan pohja ja reunat kevyesti öljyllä ja laita leipätaikina pataan. Ripottele päälle vehnäjauhoja. Peitä pata kannella ja laita uuniin.
- Paista leipää puolen tunnin ajan. Ota padasta kansi pois ja paista vielä 15 minuutin ajan.
Anna pataleivän jäähtyä paiston jälkeen ritilän päällä 15 minuutin ajan. Tarjoile ja nauti!